OUD - 7de jaar, Organisatie-assistentie

Profiel van de leerling

Je bent veelzijdig en werkt graag met mensen, maar dit steeds in de indirecte zorgverlening. Je komt terecht in kleine huishoudens, waar je graag meehelpt met het klaarmaken van maaltijden, naar de winkel gaat, zorg draagt voor het interieur, kleine huishoudelijke taken uitvoert en waarbij je een relatie opbouwt met de cliënt waar je deze taken uitvoert.

Je wil ook nog heel wat meer te weten komen over voeding: je wordt ondergedompeld in de werking van de grootkeuken, je weet hoe een mooi gedekte tafel er moet uitzien en kan cliënten bedienen volgens de juiste principes.

ALS DIT JE AANSPREEKT, DAN IS ORGANISATIE-ASSISTENTIE ECHT IETS VOOR JOU!

Toekomstmogelijkheden

Lessentabel

Specifieke vakken

Logistiek in de indirecte zorg

Je bekwaamt je in de theoretische kennis die vereist is om aan de slag te kunnen in de gezinszorg. Je maakt kennis met de visie op huishouding in verschillende settings. Het takenpakket van interieurzorg, linnenzorg en maaltijdzorg komt ook hier aan bod. Je leert er inspelen op de wensen, behoeften, beperkingen en mogelijkheden van de cliënten. Plannen en organiseren is één van je sterke punten.

Logistiek in de voeding

In het 5de en het 6de jaar heb je al heel wat kennis opgedaan, en heb je je het takenpakket en profiel van de logistieke medewerker in de voedingsdienst eigen gemaakt. Je wil de knepen van het vak nog beter onder de knie krijgen. In dit vak spendeer je een groot deel van de tijd aan je eindwerk: je bootst de werking van een grootkeuken na door voor alle leerlingen van refterbeurt een maaltijd te voorzien. Je krijgt de leiding in de keuken, je medeleerlingen zijn souschefs en samen maken jullie in een voormiddag voor ongeveer 120 leerlingen een middagmaal.

Vrije ruimte

Tijdens dit vak krijg je de kans om te reflecteren over hoe het op stage loopt en hoe de evolutie van je leerkansen verloopt. Er wordt ook tijd gemaakt om je verder te bekwamen in verchillende aangeboden sessies (bijvoorbeeld professionele schoonmaaktechnieken).

Stage

Je gaat dit schooljaar 3 keer naar een verschillende stageplaats. Je bent één keer verplicht om stage te lopen in de gezinszorg (= indirecte zorg). Je loopt één keer verplicht stage op een voedingsdienst (= logistiek in de voeding). Eén keer loop je stage op een plaats naar keuze (= specialisatie).