OUD - 2de graad BSO, Verzorging-voeding (VZ-VOEDING)

Profiel van de leerling

Je werkt graag voor en met mensen.
Je steekt graag je handen uit de mouwen. Je bent sociaal.
Je wil elke taak goed uitvoeren.
Je kan goed zelfstandig werken.
Je werkt graag in teamverband.

DAN IS DE TWEEDE GRAAD VERZORGING-VOEDING IETS VOOR JOU!

Toekomstmogelijkheden 

3de graad BSO

  • Organisatiehulp
  • Verzorging

Lessentabel

Specifieke vakken

Verzorgend handelen

Dit is de studie van de werking van het lichaam (gezondheidszorg, EHBO, lichaamsstelsels: ademhalingsstelsel, bloedsomloopstelsel, ...)
Tijdens dit vak ga je dus op verkenning in je eigen lichaam, je leert wat je er allemaal mee kan doen en hoe je er zo bewust en gezond mogelijk mee kan omgaan.

Sociaal handelen

In dit vak leer je hoe je het best kan omgaan met anderen. Thema’s die aan bod komen zijn: pedagogisch handelen, zelfbeeld, menselijk gedrag, communiceren, je eigen mening formuleren, waarden en normen, ...

Huishoudelijk handelen

Dit vak wordt opgesplitst in linnendienst (2u/week) en voedingsdienst (8u/week). In linnendienst leer je hoe je kleding moet wassen, strijken en kastklaar maken. In het vak voedingsdienst wordt de focus gelegd op koken. Hoe kook je gezond voor jezelf en je omgeving? Niet alleen de praktijk komt hier aan bod, maar de theorie is minstens even belangrijk (bijvoorbeeld de studie van de voedingsdriehoek).

Projecten

Tijdens de projectweken wordt er samengewerkt door verschillende vakleerkrachten.
Je krijgt vanuit verschillende vakken opdrachten rond één bepaald thema.
Voorbeelden uit het 3de jaar: ‘In de ban van de vlam’ en ‘Als een vlieg in de kleuterschool’ Voorbeelden uit het 4de jaar: ‘Een spel voor jong en oud’ en ‘Wat nu?’