OUD - 3de graad BSO, Verzorging (VZ)

Profiel van de leerling

Je kan goed organiseren.
Je steekt graag de handen uit de mouwen en je wil elke taak goed uitvoeren.
Je kan een opdracht alleen tot een goed einde brengen, toch werk je liefst in teamverband. Je kan goed met mensen omgaan.
Je zorgt graag voor bejaarden en kinderen.
Je bent sociaal.

DAN IS VZ IETS VOOR JOU!

Toekomstmogelijkheden

Lessentabel


Specifieke vakken

Verzorgend handelen

In dit vak bekijk je zowel op theoretisch als op praktisch vlak de anatomie, fysiologie en pathologie van de jongere en oudere zorgvrager.

Sociaal handelen

In dit vak maak je kennis met de ontwikkeling van het kind, je leert sociale vaardigheden aan o.a. hoe je empathie kan tonen, hoe je een relatie opbouwt met de zorgvrager en zijn familie en hoe je contacten legt met de verschillende personen in het werkveld. Je leert wat er verstaan wordt onder ‘beroepsgeheim’, hoe je best informatie verwerft en doorgeeft enz.

Huishoudelijk handelen

Soms in theoretische maar vooral in praktische lessen leer je hoe je, rekening houdend met diëten, maaltijden bereidt naar de smaak van de zorgvrager. Je leert wassen, strijken en het kast- klaar maken van kleding en je komt te weten hoe je allerlei materialen het best reinigt. Je krijgt tips om winkellijstjes te maken, een huiselijke sfeer te creëren, ...

Expressie

We leren je tijdens dit vak hoe je zowel de bejaarde als het kind kan animeren: poppenkast spelen, zingen, de krant voorlezen, een hand- en/of voetmassage geven, ...

Seminarie

Tijdens deze lessen doe je aan projectwerk, je leert in groep werken en er is ook kans tot remediëring.